Una vegada llegit l’article “Diez nuevas competéncias para enseñar” que ens presenta Phillipe Perrenoud i podem trobar l’enllaçhttp://ebookbrowse.com/diez-nuevas-competencias-para-ensenar-pdf-d186963239, he realitzat la següent reflexió per tal de detectar quins són els meus punts forts i, alhora, quins aspectes he de millorar per aconseguir el meu objectiu: ser una bona mestra.
El que pretenc amb aquest exercici és reflexionar sobre les meves competències, detectant quins són els meus punts forts i quins els febles (2.1) per millorar durant el meu procés d'aprenentatge, recalcant els meus objectius tant a curt com a llarg termini (2.3).
Les competències que l’autor presenta com a fonamentals en la carrera de qualsevol docent són: organitzar i animar situacions d’aprenentatge, gestionar la progressió dels aprenentatges, elaborar i fer evolucionar dispositius de diferenciació, implicar als alumnes en els seus aprenentatges i la seva feina, treballar en equip, participar en la gestió del centre, informar i implicar als pares, utilitzar les noves tecnologies, afrontar deures i dilemes ètics que compren la professió i, per últim, organitzar la pròpia formació continua.
Organitzar i animar situacions d’aprenentatge:
Punts forts: Em considero una persona molt organitzada a qui li agrada coordinar i ordenar la feina abans de portar-la a terme. Quan tinc clars els aspectes que vull treballar en cada apartat, intento elaborar una primer esborrany que modifico les vegades que crec necessàries abans de fer una entrega. M’agrada respectar la bona presentació ja que crec que és un dels aspectes que incita a la lectura en un primer cop d’ull.
També crec que és interessant elaborar una tasca cooperativa amb la companya de cicle per tal d’orientar la programació envers uns mateixos objectius. D’aquesta manera, es potencien les competències de cadascuna concloent una tasca doblement atractiva.
Aspectes a aprendre: Crec que un dels aspectes coixos que he de potenciar i suplir amb les meves potencialitats és la meva inexperiència, ja que no he tingut l’oportunitat de ser dins una aula fins al moment actual. He de fer feina en aquest sentit, absorbent tots els coneixements que siguin possibles de les diferents professionals de l’escoleta.
Gestionar la progressió dels aprenentatges:
Punts forts: La meva experiència de mera observadora m’ha permès, en diferents situacions, descobrir les accions dels infants en els contextos d’aprenentatges. Per aquesta raó, crec que tinc facilitats per detectar les seves dificultats quant a l’adquisició de nous coneixements.
Aspectes a aprendre: Poc contacte amb infants, fins al moment, al llarg de la meva formació. Per la qual cosa, encara em sento insegura alhora d’intervenir en els processos d’ensenyament – aprenentatge.
Elaborar i fer evolucionar dispositius de diferenciació:
Punts forts: Durant tota la meva formació m’he trobat sempre amb una gran multiculturalitat, comprenent que cada persona té les seves peculiaritats que la fan especial i la diferencien dels altres. Per altra banda, la meva mare treballa en una associació de persones amb discapacitat i també he estat en contacte amb aquestes persones en diferents situacions. Crec que podem aprendre de tot i de tothom, enriquint-nos de les seves peculiaritats i fugint de la discriminació.
És per això que em veig en disposició d’adaptar-me als alumnes independentment de la seva cultura o capacitats.
Aspectes a aprendre: Tinc falta d’experiència en l’elaboració de dispositius i l’evolució dels mateixos.
Implicar als alumnes en els seus aprenentatges i la seva feina
Punts forts: Em considero totalment nova en aquesta apartat, però en la poca experiència que tinc en les pràctiques crec que una competència que tinc en aquest aspecte és la motivació dels infants. Tots tenen cabuda en les activitats proposades, encara que uns demostrin més facilitats que altres alhora de desenvolupar-les. Tot i així, crec que si els mantenim sempre motivats tindran ganes de formar-hi part.
Aspectes a aprendre: Com als apartats anteriors, crec que encara em falta molt per aprendre i desenvolupar alhora d’interactuar amb els infants.
Treballar en equip
Punts forts: M’agrada treballar amb els altres ja que crec que puc aprendre molt l’experiència dels meus companys i companyes. M’agrada que m’ajudin i també ajudar en l’elaboració d’una tasca, i porto molt malament que la gent es repengi i no aporti res al grup.
Aspectes a aprendre: Porto malament l’aparició de conflictes, i en conseqüent crec que he de millorar en la seva ressolució.
Participar en la gestió del centre
Punts forts: Aquest és un aspecte fonamental per assegurar un bon funcionament de tots els centres educatius. Crec que un dels aspectes que forma una bona mestra és l’adaptació als recursos que té al seu abast, i saber oferir un bon aprenentatge sense comptar amb els materials més facilitadors.
Aspectes a aprendre: De moment em considero una simple aprenent, per la qual cosa crec que la gestió d’un centre educatiu em queda encara molt llunyana.
Informar i implicar als pares
Punts forts: Em considero una persona molt oberta i de fàcil relació amb els altres, per la qual cosa crec que podria establir un bon contacte amb els pares, responent a les seves necessitats i escoltant les seves demandes. També crec que és important que els mantenim informats en tot moment de la progressió dels seus fills, fent-los partícips del dia a dia a l’escola.
Aspectes a aprendre: Crec que és un aspecte que mai dominaré al 100% ja que les famílies sempre seran diferents i el repte és adaptar-nos a les seves necessitats.
Utilitzar les noves tecnologies
Punts forts: Tinc facilitat per utilitzar i adaptar-me a les noves tecnologies, estant sempre familiaritzada amb aquest recurs. També crec que pot complimentar la formació dels més petits, ja que és un element que forma part de la vida de tots i del qual poden aprendre sempre motivats.
Aspectes a aprendre: Adaptar-me a les novetats que aquestes proporcionen i saber relacionar-les amb el món de l’educació, ja que són un recurs molt potent del qual puc aprendre de diferents persones.
Afrontar deures i dilemes ètics que compren la professió
Punts forts: Tinc facilitat per potenciar les capacitats dels infants, suplint les seves dificultats. És fonamental que ens adaptem a la diversitat, deixant de banda les diferències i centrant-nos en un desenvolupament global del grup.
Aspectes a aprendre: El gran deure és adaptar-me sempre a les novetats que cada edat, cada grup d’infants i cada família comporten.
Elaborar la pròpia formació continua
Punts forts: Tinc la sort de realitzar una tasca que m’apassiona, per la qual cosa no em resulta dificultós acudir a cursos de formació. És un repte adaptar-nos als canvis ja que en l’educació aquests no deixen de produir-se. Com a professionals hem d’estar preparades pels canvis aplicant les millores que considerem oportunes a cada edat i grup d’infants.
Per altra banda, si fixem la mirada en les competències que s’han de treballar en l’assignatura de ‘Reflexió i innovació educativa’, puc afirmar que em considero apte en els següents aspectes:
Quant a la meva autonomia personal en l’aprenentatge, puc afirmar que em considero una persona molt activa que cerca i accedeix a diferents enllaços per enriquir els propis coneixements i, així, aprendre de les idees de tots. M’agrada complimentar la meva formació amb experiències i reflexions dels altres, cercant a llibres, articles o fins i tot la xarxa que tenim tots a l’abast: Internet. No només cerc, sinó que també m’agrada aplicar aquelles experiències al meu propi bagatge, reflexionant sobre les meves possibilitats i extraient les pròpies conclusions.
Si parlem del meu procés d’aprenentatge, puc afirmar que sempre intento reflexionar sobre els meus punts forts i els febles per tal de veure què puc potenciar i què reforçar. M’agrada demostrar les meves capacitats en totes les feines que faig, però alhora intento relegar a un segon pla les meves dificultats per no fer-les tan evidents. Crec que l’experiència que estic vivint actualment (les pràctiques 0 – 3) m’ajuda a posar en pràctica tots els meus coneixements, reforçant tant els aspectes positius com els no tant bons. Treballar amb la diversitat, adquirir diferents estratègies aplicables a distints contextos, com adaptar-me a les necessitats de tots... tots aquests aspectes i molts altres són els que treballa la meva Tutora, ajudant-me a reflexionar sobre el que ja sé i, alhora, fent-me pensar sobre tot el que em falta per aprendre.
Em considero una persona prou observadora, aspecte que m’ajuda a reflexionar sobre funcionament del centre, plantejant els aspectes positius i els no tant bons. De moment, puc afirmar que estic contenta amb les destreses que la meva Tutora posa en pràctica a l’aula, ja que sempre es mostra pacient amb els infants i els dóna l’oportunitat de mostrar-se com són, sense intervenir fins que no sigui necessari. M’agrada com s’adapta al ritme de tots, utilitzant unes estratègies diferents depenent del dia, el moment i sobretot l’estat d’ànim dels infants. Un aspecte que s’utilitza i potencia molt al centre és l’explicació de contes i el cant de diferents cançons. Això és un recurs que agrada als infants i els ajuda a mantenir la motivació. La meva Tutora sempre m’ofereix l’oportunitat de dir els aspectes que no m’agraden, però crec que amb una setmana encara és prest per extreure unes conclusions clares sobre el funcionament de l’aula i el centre.
En quart lloc, crec que també em mostro activa alhora d’analitzar els processos d’ensenyament – aprenentatge que es posen en pràctica a la meva classe, concretament 2 anys, reflexionant sobre el ritme de cada infant i les necessitats que demostren. Un sentiment que he trobat molt patent durant aquesta setmana és la necessitat d’afecte que alguns infants demostren, cadascun per motius diferents: ja sigui per la presència d’un nou germà a casa seva, com el poc cas que els pares els presten. Per tant, com a mestre és una necessitat que he de cobrir, reforçant les seves potencialitats i, alhora, fent-los veure el que han de millorar. Crec també que és molt important que elaborem activitats significatives i que tinguin cabuda per ells, donant-los sempre l’oportunitat de participar i exposar les seves preferències. Això enriquirà el ritme de l’aula i també afavorirà la seva motivació.
Finalment, i en un darrer aspecte, crec que també és important fixar la mirada en procés de millora del centre en què estic fent pràctiques, pensant els diferents punts que es poden reforçar. El centre mateix m’ha proposat un ‘projecte de millora amb material reciclat’ en què desapareguin una mica els seus costums d’utilitzar el plàstic com a eina fonamental, donant cabuda a altres materials i recursos també molt útils i que proporcionin la seguretat dels infants. Crec que és un aspecte positiu que ells mateixos se n’adonin dels aspectes coixos del centre, aprofitant l’oportunitat de la tasca que nosaltres hem de desenvolupar per fer evidents les seves necessitats. Per altra banda, crec que amb una setmana encara és prest per extreure unes conclusions evidents sobre les necessitats del centre i els aspectes que hauria de millorar, tot i així, continuo exercint el paper d’observadora activa. Un aspecte que m’agrada i del que em sento orgullosa és la possibilitat de debat que sempre m’ofereix la meva tutora de pràctiques, ja que es posen sobre la taula molts aspectes que llueixen en una aula d’Infantil que em podien haver passat per alts.